
با پیشرفت هرچه بیشتر علم، مسلما فناوری به کار رفته در انواع ابزارها از جمله وسایل نقلیه و خودرو نیز پیچیدگی چشمگیری خواهد داشت.

ازاین رو،به ضرس قاطع میتوان گفت ساختار،فناوری وپیچیدگی خودروهای امروزی چیزی فراتر از خودروهای دو یا چند دهه پیش است.برای مثال این روزها بسیاری از خودروسازان معتبر جهان سراغ پیشرانههای اصطلاحا پرخوران (تنفس مصنوعی) شده با فناوری توربوشارژ یا سوپرشارژ میروند، زیرا با بهرهگیری از توربوشارژر یا سوپرشارژر میتوان از حجم موتور کمتر، قدرت و راندمانی بالاتر گرفت.
اماپیشرانههای توربو با وجود مزایا و تواناییهای فراوان،حساسیتهایی هم دارندکه برای سالم ماندن آن میبایست برخی نکات را مدنظرقرار دهید:
۱-نشتی: هرگونه نشتی آب و یا روغن از موتور بایدموردتوجه ویژه قرارگیرد ودرصورت مشاهده به سرعت برای رفع آن اقدام شود.
همچنین نشتی هوا از لولههای هوای پرفشار و اینترکولر باعث افت توان و افزایش مصرف سوخت و افزایش احتمال آسیب به موتور میشود.
بنابراین باید از محکم بودن بستهای اتصالات مسیر هوا و عدم آسیب دیدگی لولهها اطمینان حاصل شود. (بخصوص در خودروهای ام جی ۵۵۰ و۶ این مورد اخیر بسیار گزارش شده)
۲-بنزین :شاید بتوان گفت اصلیترین رکن برای سالمتر ماندن موتور یک خودروی توربو، بنزین مورد استفاده در آن است.
در واقع از آنجا که موتورهای توربو برای رسیدن به بازده قابل قبول، به سوختی با کیفیت بالا، درصد ناخالصی پایین و در نهایت عدد اکتان استاندارد نیاز دارد.
به این ترتیب،اگر مالک یک خودروی توربو هستیدبه شما پیشنهاد میکنیم در هر بار سوختگیری از بنزین سوپر یا مکمل اکتان استاندارد و مرغوب استفاده کنید.
توجه داشته باشید مکملهای ارزانقیمت نهتنها تاثیری در افزایش عدد اکتان ندارند بلکه موجب بروز آسیب هم میشوند.
یکی از دلایل اهمیت استفاده از بنزین اکتان بالا در پیشرانههای توربو، بالا بودن عدد تراکم عمده این دسته از موتورهاست که در صورت پایین بودن اکتان مساله ناک (صدای ضربه در موتور) و پدیده خودسوزی (احتراق مخلوط هوا و بنزین پیش از جرقهزنی) پیش میآید که به مرور زمان می تواند آسیب جدی تری به قطعات پیشرانه وارد نماید.
۳- گرمکردن و سردکردن:هرچند روند گرمکردن موتور در ابتدای استارت در هر خودرویی با هر پیشرانهای بسیار مهم و حیاتی است اما این موضوع در خودروهای توربو بیشتر اهمیت پیدا میکند. در واقع شروع حرکت به محض استارت در خودروهای توربو به منزله «سَم» است!
به همین علت پس از استارت (خصوصا در فصول سرد) ابتدا باید دو تا سه دقیقه به موتور فرصت دهید تا گردش روغن در بین تمام قطعات انجام گیرد سپس تا یکی دو کیلومتر با کمترین دور موتور ممکن رانندگی کنید تا تمامی قطعات دوار بخوبی گرم شوند.
البته در فصول سرد سال و مناطق سردسیر، گرمشدن خودرو باید با وسواس و حوصله بیشتری انجام شود. ضمن اینکه اگر از مسافتی طولانی برمیگردید یا چند دقیقهای را با دور موتور بالا به رانندگی هیجانی پرداختهاید، بهتر است پیش از خاموش کردن و ترک خودرو، چند کیلومتری را با کمترین سرعت و دور موتور ممکن رانندگی کنید.
پس از توقف نیز منتظر بمانید،تا فن دور بالای خودرو یک دور کار کند و دما را به حداقل برساند و پس از آن پیشرانه را خاموش کنید. (پیشنهاد تیم فنی ما بطور میانگین ۶۰ ثانیه می باشد)
۴- روغن:روغن را میتوان خونی دانست که در رگهای موتور خودرو جاری است. پس در انتخاب یک روغن مناسب خصوصا برای خودروهای توربو کاملا وسواس به خرج دهید. در واقع پیش از هرچیز پیشنهاد ما این است که برای انتخاب یک روغن با گرانروی و سطح کیفی (ایپیآی) مناسب، به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید.
اما به طور کلی بهتر است برای پیشرانههای توربو از روغنهایی با سطح کیفی SM به بالا استفاده کنید و همچنین اصولا در خودروهای توربو روغنهای روانتری مثل ۳۰-۰، ۵۰-۳۰، ۴۰-۱۰ و… استفاده میشود که اصولا روغنهای با گرانروی پایینتر، کیفیت ساخت بهتری هم دارند و اصولا از برندهای معتبرتری قابل انتخاب هستند.
به همین علت بر حسب فصلی که در آن قرار دارید و البته نوع پیشرانه خودرو، از روغنی با گرانروی مناسب استفاده کنید.
همچنین پیشنهاد میشود در خودروهای توربو، روغن موتور را زودتر از موعد همیشگی عوض کنید. برای مثال روغنی که میتواند بیش از ۶۰۰۰ کیلومتر دوام بیاورد در یک خودروی توربو باید کمتر از ۵۰۰۰ هزار کیلومتر کار کند.
۵- فیلتر هوا:توربوشارژر و سوپرشارژر در واقع قطعاتی هستند که به صورت مازاد روی یک موتور عادی قرار میگیرند تا هوا را با فشردگی بیشتری به داخل سیلندر تزریق کنند تا احتراق بهتر و بیشتری صورت بگیرد.
به فرآیند فشردهسازی هوا، برای تزریق به منیفولد ورودی موتور بوست گفته میشود که میزان بوست تولیدی در هر خودرو و هر توربوشارژر متفاوت است.
برای مثال توربوشارژر برخی خودروها به صورت فابریک با پنج پیاسآی بوست وارد مدار میشوند و در برخی خودروهای دیگر نیز میزانی کمتر یا بیشتر دارند.
به این ترتیب نحوه رسیدن هوا به توربوشارژر حائز اهمیتی فراوان است و از همین رو پیشنهاد میشود فیلتر خودرو را همیشه تمیز نگه دارید تا بوست مورد نظر با سهولت بیشتری تولید شود و فشاری روی توربوشارژر که قطعهای حساس است، وارد نشود.
پس در انتخاب فیلتر هوا وسواس بیشتر و خسًت کمتری بخرج دهید. ضمنا در صورتی که خودرو در مناطق دارای گردوغبار بیش از حد مجاز و گرمسیر مورد استفاده قرار میگیرد، تعویض فیلتر هوا باید با فواصل زمانی کوتاهتر(از آنچه در دفترچه راهنما خودرو توصیه شده) صورت پذیرد.در خصوص فیلتر روغن و روغن نیز همین ملاحظات باید در نظر گرفته شود.
۶-اخطارها و علایم: در صورت روشن شدن چراغ چک موتور (عیب موتور)،از پیمایش مسافت طولانی با خودرو در این وضعیت خودداری کنیدو نسبت چراغهای هشدار دهنده خودرو حساس باشید و در اولین فرصت نسبت به رفع آن اقدام کنید.
۷- هر توربویی خودروی مسابقه نیست! عنوان «توربو» این ذهنیت را در بین بسیاری از افراد به وجود میآورد که خودرو لزوما قدرت بسیار بالا و شتاب رعد آسایی دارد!اما نه! این روزها بسیاری از خودروهای اقتصادی برای این که کمترین آلایندگی و بیشتری بازده را داشته باشند، از توربوشارژر استفاده میکنند و از این رو نباید توقع شتاب و کشش خارقالعاده از هر خودروی توربویی داشت.
برای مثال تویوتا سیاچآر بنزینی که از موتور ۲/۱ لیتری توربو بهره میبرد،به هیچ وجه خودروی سریع و پرشتابی نیست و از آن نباید انتظاری در حد یک خودروی اسپرت داشت!